Jakich produktów nie należy łączyć w posiłkach? Przykłady które podam, dla wielu osób mogą być nie lada rozczarowaniem. Nie należy łączyć surowego ogórka z pomidorami a także pomidorów z białym serem. Herbaty z cytryną i kawy z nabiałem. Zarówno herbata jak i kawa nie są najlepszymi dodatkami do drożdżowego ciasta. Warto pamiętać, że spożywanie źle skomponowanych zestawów, może okazać się dla nas bardzo nie zdrowe. A najważniejsze dla człowieka jest zdrowie i bezpieczeństwo.

listaproduktow

Jakich produktów nie należy łączyć w posiłkach?

Ogórek z pomidorem: Nie jest to dobre połączenie gdyż surowy ogórek pomimo zawartości potasu i kwasu foliowego ma bardzo niską zawartość kalorii a 96% jego wartości odżywczych stanowi woda. Zawarty w soku ogórka enzym askorbinowy neutralizuję cenną witaminę C, która jest zawarta w pomidorach. Organizm człowieka samodzielnie nie produkuje witamin C i K i pozyskiwać je musi z pokarmów, są to jak najbardziej cenne witaminy i odpowiadają za wiele ważnych funkcji zachodzących w naszych organizmach.

Herbata z cytryną: Może sprzyjać zachorowaniom na Alzheimera, takie sytuacje występują po wieloletnim, rutynowym spożywaniu takiej mieszanki. Wynika to z tego, że liście herbaty zawierają glin, który w połączeniu z kwasem askorbinowym wydzielanym przez cytrynę tworzy cytrynian glinu odkładający się w mózgu.

Pomidor z białym serem: Zawarte w białym serze pokłady wapnia łączone z zawartymi w pomidorach kwasami (cytrynowy, jabłkowy, kumarynowy, chlorogenowy) tworzą nierozpuszczalne kryształy, które odkładają się w stawach. Mogą bezpośrednio powodować silne bóle podczas poruszania się. Niekorzystny efekt następuję podczas częstego spożywania tej kombinacji.

Herbata z ciastem drożdżowym: Ciasto drożdżowe bogate jest w witaminę B1, zawarte w herbacie garbniki znacząco ograniczają przyswajanie witaminy B1 jak i innych cennych składników zawartych w pożywieniu takich jak: wapnia, magnezu, żelaza, miedzi i cynku.

Kawa z mlekiem: Garbniki tworzą szczawiany w połączeniu ze związkami wapnia jakie zawarte są w nabiale np. w jogurtach, biały serze, twarożkach, czy w żółtym serze. Szczawiany odkładają się w nerkach w postaci kamieni. Częste i długotrwałe praktykowanie łączenia tych składników może prowadzić do groźnej kamicy nerkowej.

Warzywa kapustne z rybami: Ryby morskie jak i owoce morza są bogate w pokłady jodu. Nie należy łączyć ich z warzywami kapustnymi (m.in. kalafior, brokuł, kapusta, brukselka), ponieważ wiążą jod i uniemożliwiają jego wchłanianie.
Olej z rybami: Korzystne działanie kwasów omega-3 mogą zaburzyć kwasy omega-6, których najwięcej znajduje się w oleju słonecznikowym i kukurydzianym. Kwasy omega-6: wzmacniają układ nerwowy, odżywiają skórę, włosy i paznokcie. Jednak podczas smażenia mogą zredukować działanie omega-3.
Mięso z czerwonym winem: Wino podobnie jak kawa i herbata zawieragarbniki, które uniemożliwiają dobre wchłonięcie żelaza, które znajduje się w mięsie (szczególnie w wieprzowinie, wołowinie, dziczyźnie czy wątróbce).